Wat willen we bereiken?
- Inwoners van Venlo vormen gemeenschappen waar mensen meedoen, elkaar kennen, elkaar helpen en niemand buitensluiten. Mensen zetten zich met plezier in als vrijwilliger of mantelzorger en voelen zich hierin gewaardeerd;
- Door de inzet van Informatie & Adviespunten met vrijwilligers in de wijken groeit de zelfredzaamheid van onze inwoners en de zorg van inwoners voor elkaar;
- Door de inzet van gemeenschapsaccommodaties faciliteren wij sociaal-maatschappelijke en sociaal-culturele activiteiten op dorps-, wijk- en stadsdeelniveau;
- In het Zorg en Veiligheidshuis (ZVH) werkt één integraal regionaal team dat onafhankelijk beoordeelt wat passende zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners is op het gebied van maatschappelijke opvang en beschermd wonen;
- Wij verbeteren de verbinding tussen het regionale team in het ZVH, het team werk en inkomen en de lokale toegang tot zorg om de beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis in de wijk te faciliteren;
- Wij zetten met onze maatschappelijke partners in op een verdere versterking en verbreding van de algemene voorzieningen tot een integraal aanbod;
- Wij bieden personen met verward gedrag in een zo vroeg mogelijke fase de juiste zorg en begeleiding.
Indicator | JR 2017 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
---|---|---|---|---|---|
Aandeel inwoners dat minder dan één keer per week contact heeft met niet-huisgenoten (vereenzaming) | 4,20 | 4,20 | 4,20 | ||
Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling. | |||||
Indicator | JR 2017 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Aandeel (Wmo)cliënten dat vindt dat de geboden hulp of ondersteuning zeer veel of redelijk veel bijdraagt aan de mogelijkheid om te kunnen blijven meedoen in de maatschappij/samenleving | 70,00 | 70,00 | 70,00 | ||
Tot en met 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling. Deze indicator kan niet worden gemeten middels de stadspeiling. Wel wordt iets gemeten in het jaarlijks verplichte CEO WMO. Het aandeel wmo-clienten dat vindt dat de ondersteuning die zij ontvangen (grotendeels) aan de behoefte voldoet is in 2017 84% |
Wat gaan we daarvoor doen?
Welzijn is de mate waarin het in lichamelijk, geestelijk en sociaal opzicht goed gaat met mensen of gemeenschappen. Welzijn of geluk kunnen wij niet ‘afdwingen’. Wat we wel kunnen, is zorgen voor een aantal randvoorwaarden. We maken hierbij onderscheid tussen de ondersteuning van individuele inwoners of van groepen inwoners.
Zorg voor elkaar: maatschappelijke participatie
De gemeente richt zich niet alleen op individuele ondersteuning van inwoners ‘om mee te doen’ maar ook op ondersteuning en facilitering van groepen inwoners. Deze zorg voor elkaar noemen wij maatschappelijke participatie. Dit doen we onder andere door het bieden van bewonersondersteuning (opbouw-, jongeren- en ouderenwerk), het faciliteren van (zorg)vrijwilligers, het faciliteren van plekken om elkaar te ontmoeten (zoals de Huizen van de Wijk), het ontplooien van gezamenlijke activiteiten en het faciliteren van het verenigingsleven.
Buurtteams
Vanaf 2018 zetten we sterk in op een meer integrale uitvoering van onze ambitie in de sociale structuurvisie. Algemene voorzieningen worden nog onvoldoende benut; we zien echter kansen om deze voorzieningen te versterken zodat minder maatwerk nodig is. Onze partners hebben de handen ineen geslagen om uitvoering te geven aan deze ambitie. Zij hebben hun activiteiten vanaf 2018 gebundeld in buurtteams. Medewerkers van bewonersondersteuning, jongerencoaching, algemeen maatschappelijk werk, Informatie & Advies, mantelzorgondersteuning, vrijwilligerszorg, de vrijwilligerscentrale en cliëntondersteuning werken samen in deze buurtteams. De buurtteams zijn aanwezig in de Venlose buurten en dorpen en bieden hun ondersteuning laagdrempelig aan.
Gemeenschapsaccommodaties
In de tweede helft van 2018 hebben wij een begin gemaakt met de evaluatie van het accommodatiebeleid. Bij deze evaluatie besteden wij ook aandacht aan de Huizen van de Wijk. De evaluatie wordt in de eerste helft van 2019 afgerond.
Huizen van de Wijk
In de Huizen van de Wijk worden activiteiten in het kader van de Open inloop georganiseerd, wordt Informatie & Advies gegeven en worden sociale wijkteams en buurtteams ondergebracht. Bij de evaluatie van het accommodatiebeleid worden ook de Huizen van de Wijk betrokken.
Informatie & Advies (I&A)
Informatie & Advies binnen de Huizen van de Wijk is een laagdrempelig en onafhankelijk informatiepunt voor informatie en advies op het gebied van wonen, werken, inkomen, opvoeding, veiligheid, ondersteuning en zorg en welzijn. Maar I&A is veel meer: I&A vervult een spilfunctie in de Huizen van de Wijk.
De veranderingen in de toegang die we hebben doorgevoerd, vragen een verbreding van I&A. Zij dienen namelijk de eerste vragen in een wijk op te vangen zodat de druk op de sociale wijkteams kan worden verlaagd. De vrijwilligers van I&A zijn hiervoor voldoende toegerust.
Open inloop
Een belangrijke andere algemene voorziening is de open inloop. Een laagdrempelige vorm van dagbesteding die wordt georganiseerd in de Huizen van de Wijk. De vraag en de behoefte van de wijkbewoners zijn leidend voor de activiteiten in de open inloop. Daarbij wordt een verbinding gelegd met bestaande wijkactiviteiten en met de buurtteams. Voor de begeleiding van de dagbesteding wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vrijwilligers.
Wij vragen aanbieders van de open inloop om intensief te gaan samenwerken met de aanbieders van de overige algemene voorzieningen. Hierdoor kunnen wij inwoners een integraal aanbod van algemene voorzieningen bieden in de wijken waarbij wij optimaal gebruik maken van de expertise van deze aanbieders. Uiteindelijk leidt dit tot het inzetten van minder maatwerk omdat de algemene voorzieningen passend zijn. Ook hier passen we de methodiek van prestatiedenken toe.
Naast de open inloop is KanDoen een belangrijke voorziening voor het bevorderen van arbeidsparticipatie en arbeidsmatige dagbesteding in, en met de wijk. In 2019 zetten we verder in op het ontwikkelen van de medewerkers en deelnemers. We doen dat door te investeren in groepscoaching en in het bieden van de benodigde faciliteiten. Ook zetten wij in op de verdere betrokkenheid van wijkbewoners bij KanDoen en het vergroten van de zichtbaarheid van KanDoen in de wijk.
Van SAM-fonds naar buurtbudgetten
Vanuit het SAM-fonds worden leefbaarheidsinitiatieven ondersteund via subsidies aan inwoners. Jaarlijks ontvangen circa 130 initiatieven een financiële bijdrage uit het SAM-fonds. In 2018 hebben wij een pilot uitgevoerd voor de wijk Vastenavondkamp om ervaring op te doen met een zogenoemd wijkbudget. Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan met het werken met een wijkbudget in Vastenavondkamp, wordt voor 2019 en verder een voorstel opgesteld hoe het werken met wijkbudgetten verder kan worden ‘uitgerold’.
Regionale taken
Naast haar lokale verantwoordelijkheid en taken heeft de gemeente Venlo ook een regionale taak: het bieden van passende zorg en ondersteuning op het gebied van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Op beschermd wonen gaan wij onder het betreffende thema nader in.
Op basis van huidige inzichten wordt met ingang van 2021, gelijktijdig met een wijziging van de Wet langdurige zorg, een nieuw verdeelmodel Wmo voor begeleiding, beschermd wonen en maatschappelijke opvang ingevoerd. Dit betekent dat de middelen die voor de uitvoering van deze taken beschikbaar worden gesteld, worden gedecentraliseerd naar de individuele gemeenten. De rol en verantwoordelijkheid van Venlo (centrumgemeente) komt te vervallen. Tot en met het moment van de doordecentralisatie blijft de gemeente Venlo verantwoordelijk voor de uitvoering van deze taken.
De gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben afgesproken dat zij de taken zoveel mogelijk willen inbedden in de lokale voorzieningenstructuur. Daar waar sprake zal zijn van regionale samenwerking, zal dit op de schaal van Midden-Limburg en op de schaal van Noord-Limburg zijn. In 2019 start op Noord-Limburgse schaal een project om de voorbereidingen hiervoor te treffen.
Zorg en Veiligheidshuis
In het ZVH werkt één integraal regionaal team dat onafhankelijk beoordeelt wat passende zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners is op het gebied van maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Daar waar deze inwoners weer een stap kunnen zetten naar actief ‘aanhaken en meedoen’, wordt nauw samengewerkt met het wijkteam+. In 2019 verbeteren wij de verbinding tussen het regionale team in het ZVH, het team werk en inkomen en de lokale toegang tot zorg om de beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis in de wijk te faciliteren. In het kader van de doordecentralisatie wordt nader onderzocht welke regionale zorgtaken na de doordecentralisatie nog in, en door het ZVH voor gemeenten in Noord-Limburg worden uitgevoerd. Verder blijven de samenwerking met Veilig Thuis en de toekomstige organisatievorm en aansturing van het ZVH belangrijke aandachtspunten.
Preventie (Openbare) Geestelijke Gezondheidszorg en Bemoeizorg
Preventie (O)GGZ en bemoeizorg maken onderdeel uit van de Regiovisie bijzondere doelgroepen Noord- en Midden-Limburg. Zij vormen samen met de overige algemene voorzieningen en maatwerkdiensten een dekkend aanbod aan zorg en ondersteuning voor inwoners van Noord- en Midden-Limburg. Hierbij wordt ook de verbinding met het onderwijs, de veiligheidsketen en de woningcorporaties gezocht. Vanuit de beoogde ambitie om ook kwetsbare inwoners langer zelfstandig te laten wonen, wordt de inzet van deze zorg en ondersteuning steeds belangrijker. Vanuit het oogpunt van preventie ligt hier een directe relatie met de gezondheid van burgers.
Sluitende aanpak personen met verward gedrag
Met ingang van 1 oktober 2018 dienen alle gemeenten een plan te hebben voor een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. De Noord-Limburgse gemeenten hebben afgesproken dat samengewerkt wordt bij de totstandkoming van een dergelijke aanpak. Hierbij is het uitgangspunt dat de aanpak zo lokaal als mogelijk wordt ingevuld. Daar waar voor een initiatief of maatregel een bepaalde schaalgrootte noodzakelijk is, worden regionale, provinciale of zelfs landelijke afspraken gemaakt.
Ook is in samenwerking met Midden-Limburg vanaf 1 april 2018 de pilot ‘passend vervoer’ gestart. Voor het kunnen aanstellen van een projectleider integrale aanpak personen met verward gedrag voor Noord-Limburg en een projectleider Passend vervoer is subsidie verworven via ZonMw. Vervolgaanvragen voor subsidie zijn in voorbereiding.
Maatschappelijke opvang
In 2019 monitoren en evalueren wij de effecten van de nieuwe aanpak maatschappelijke opvang die in 2018 is gestart. De resultaten en de opgedane ervaringen nemen we mee bij de doorontwikkeling van het brede integrale aanbod aan (algemene) voorzieningen. Dit doen we in samenhang met de aanpak voor personen met verward gedrag en hierbij zoeken we actief de verbinding tussen zorg & ondersteuning en werk & inkomen.
Wat mag het kosten?
Bedragen x 1.000 | |||||
Collegeproduct | Baten / Lasten | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Sociale Basisondersteuning | Baten | 1.683 | 1.650 | 1.650 | 1.650 |
Lasten | 24.198 | 24.020 | 23.933 | 23.733 | |
Totaal Sociale Basisondersteuning | -22.515 | -22.371 | -22.283 | -22.083 |